Wat is een SGW?

SGW staat voor Samen Gestelde Wedstrijd, ook wel Eventing genoemd.

Op zo’n wedstrijd ben je heel veelzijdig met je paard of pony bezig. Een samengestelde wedstrijd is namelijk opgebouwd uit 3 onderdelen: dressuur, springen en een cross-country. Van deze drie onderdelen wordt een klassement opgemaakt en de beste over-all combinatie is de winnaar.

Dressuur:
de wedstrijddag begint normaal gesproken met een dressuurproef. Deze wordt meestal iets minder streng beoordeeld dan dat je op een gewone dressuurwedstrijd gewend bent. Maar de nadruk hierbij ligt vooral op het voorwaarts rijden en de gehoorzaamheid van je paard. Je rijdt hier de voorgeschreven SGW dressuurproef uit het dressuurproevenboekje.

Springen:
Na de dressuur volgt met een rust van 1-3 uur het springen. Iedere hindernisfout in het parcours telt voor 4 strafpunten.

Cross-country:
Dan komt het echte werk… de CROSS !!

Dit is een parcours/traject met ca 15-25 natuurlijke hindernissen over een lengte van ca 1500 – 3000 meter ( afstand is afhankelijk van de klasse). De hindernissen die je kunt tegenkomen variëren nogal: boomstam, opsprong, afsprong, heg, greppel, picknicktafel, waterbak etc.

Vaak zien de hindernissen er behoorlijk imponerend uit doordat ze massief gebouwd zijn, maar als je er voor jezelf de afmetingen van een normale oxer in jou springklasse voorstelt, dan valt het best mee. Meestal springen de paarden en pony’s deze hindernissen beter en hoger, dan dat ze de zelfde hoogte in een springparcours moeten springen.

Bij een aantal (moeilijke) hindernissen is het vaak mogelijk om een alternatieve route/hindernis te nemen. Deze is dan wel wat makkelijker, maar kost ook iets meer tijd.

Voor iedere klasse geldt een bepaalde gemiddelde snelheid om de ideale tijd te rijden. Hoe hoger de klasse, des te hoger is het tempovereiste.

Het is zeer belangrijk om de cross minimaal 2x te goed te verkennen, zodat je precies weet waar de moeilijkheden zitten. Door het goed verkend te hebben, kun je ook zorgen dat je met een goed rijplan de cross ingaat. De cross wordt vaak met een redelijk hoge snelheid gereden en het is daarom belangrijk dat je weet op welk punt je welke hindernis kunt verwachten en hoe je deze hindernis gaat toerijden.

Ook al is het een wedstrijd, ga in je eerste paar crossen die je rijdt niet direct voor de snelste tijd!! het is belangrijker dat jij en je paard/pony gezond en heel over de finish komen Het geeft gewoon al een hele KICK als je de cross hebt uitgereden!! Wanneer je meer ervaring krijgt in het crossen en een paar crossen foutloos hebt uitgereden, dan kun je het tempo wat meer opvoeren en proberen binnen de tijd te rijden.

Voordat je in de cross mag starten, moet je voldoende resultaat hebben gehaald in de dressuurproef en het springen.

  • dressuur: hoger dan 45%
  • springen: niet uitgesloten en/of maximaal 20 strafpunten (exlcusief tijdfouten)

Veterinaire controle:
Zowel voor als na de cross wordt je paard/pony gecontroleerd op kreupelheid, hartslag en ademhaling door een dierenarts.