Veiligheid en bescherming

Daar het crossen niet geheel zonder gevaren is, is het dragen van een bodyprotector en een goedgekeurde veiligheidshelm verplicht.

Ook is het verstandig dat je paard/pony goede beenbeschermers draagt. Een goed stel peesbeschermers en springschoenen zijn geen overbodige luxe. Ga je vaker crossen, dan is het aan te raden om een goed stel cross beenbeschermers aan te schaffen.

Als zadel kan het beste een spring- of veelzijdigheidszadel worden gebruikt. Een dressuurzadel is sterk af te raden. Zorg ook voor teugels die niet te snel glad worden door zweet of water.

Ben je bij je paard/pony een martingaal nodig, neem dan voor de veiligheid eentje die je ook boven aan het zadel vast kunt zetten. Dan kan de halsriem niet naar voren schuiven. Heb je een “gewone” martingaal, dan kun je de halsriem ook vastmaken aan het lusje van je sjabrak. Let ook op dat de martingaal tussen de voorbenen een beetje strak zit en dus niet helemaal in een lus hangt, want dan bestaat de kant dat het voorbeen van je paard/pony daar tijdens de sprong in vast kan raken.

Een goed adres voor een degelijke en veilige SGW uitrusting voor zowel ruiter als paard is Canter Equipment